Welke stad heeft er niet mee te maken? Klachten over hard optrekkende en getunede auto’s en motoren die met een hoop lawaai langs terrassen en door winkelstraten razen. We zien door de jaren heen een sterke toename in asociaal rijgedrag. Dit leidt niet alleen tot onveilige situaties maar ook tot veel geluidsoverlast voor omwonenden. Maar wat kunnen steden doen om dit lawaai tegen te gaan? Dat is waar de geluidsflitser in beeld komt…
Veel mensen zijn de overlast beu: auto’s die hard optrekken en vervolgens door woonstraten scheuren om hetzelfde trucje steeds opnieuw uit te voeren. Het verstoort de rust op straat en veroorzaakt veel lawaai en ergernis wat vooral in het weekend, tot in de kleine uurtjes doorgaat.
Een geluidsflitser, ook bekend als “Loud Vehicle Detection“, kan auto’s en motoren identificeren die buitensporig veel lawaai maken. Dit gebeurt door middel van een akoestische monitor (Sorama L642 Acoustic monitor) en slimme camera’s. In het verleden was meer fysieke handhaving (“meer blauw op straat”) een goede oplossing, maar tegenwoordig is digitale handhaving belangrijker. Steden moeten digitaliseren om sneller op te treden en de kern van het probleem aan te pakken.
Verkeer is nr.1 overlast veroorzaker
Verkeerslawaai is de grootste bron van geluidsoverlastklachten in Europa en dat is een serieus probleem. Eén op de vijf mensen wordt langdurig blootgesteld aan ongewenst geluid (lawaai) en kampt met gezondheidsproblemen als gevolg hiervan.
Geluid is onzichtbaar, maar daarmee niet onschadelijk. We associëren geluid niet direct met gezondheidsproblemen, maar toch klagen inwoners van lawaaierige gebieden over slaapproblemen, gehoorschade zoals tinnitus en hart- en vaatziekten. Onderzoek van de European Environmental Agency schrijft dat er jaarlijks 12.000 levens vroegtijdig eindigen door de gevolgen van geluidsoverlast.
Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de gevolgen van geluidsoverlast en moeten met name steden zich gaan inzetten om ‘environmental noise’ te verminderen. Een afname in verkeerslawaai kan voor inwoners dus een grote impact hebben op het gebied van woonplezier in een stad.
Een geluidsflitser, ook wel lawaaiflitspaal genoemd, wint dan ook in populariteit. In de Verenigde Staten spreekt men van een SAED, sound activated enforcement device en deze worden reeds ingezet in de strijd tegen verkeerslawaai.
Hoe werkt een geluidsflitser?
De akoestische monitor scant een gebied continue op geluiden van auto’s en motoren. Detecteert de monitor een auto- of motorgeluid? Dan wordt er gemeten of deze boven een ingestelde waarde uitkomt. Vervolgens wordt er een slimme camera getriggerd om het kenteken vast te leggen.
Dit systeem heeft als unieke eigenschap dat het de geluidsbron kan lokaliseren en visualiseren op een heat map-achtige manier. Hierdoor kunnen handhavers direct zien wie of wat het lawaai veroorzaakt. Daarnaast kan het systeem het type geluid classificeren in bijvoorbeeld elektrische voertuigen of motorfietsen.
Dit stelt handhavers in staat om doelgericht de boosdoeners aan te pakken en gemeenten krijgen waardevol inzicht om duurzame maatregelen te treffen om snel optrekken en asociaal rijgedrag minder aantrekkelijk te maken.
Mobiele geluidsflitser
Naast deze statische monitoring is er ook een oplossing voor incidentiele metingen in het veld. Hiervoor wordt de Sorama CAM iV64 Acoustic camera gebruikt. Deze geluidscamera is draagbaar en eenvoudig te gebruiken. De sensor wordt richting het vermoedelijk overtredende voertuig gericht en de meting wordt direct zichtbaar op het 7-inch touchscreen.
Op basis van deze meting kan de bestuurder worden aangesproken op de veroorzaakte overlast. Zo is deze geluidscamera op veel meer manieren inzetbaar om geluidsoverlast zichtbaar te maken. Denk aan lekdetectie in façades, deuren en ramen of het visualiseren welke HVAC-unit laagfrequent geluid produceert in dichtbevolkte delen van de stad. Kleine aanpassingen kunnen hier een groot verschil maken op de leefbaarheid in een stad.
Geluidsonderzoek
Steeds meer steden zoeken oplossingen tegen verkeerslawaai en voeren daarom geluidsonderzoek uit in probleemgebieden. De geluidsmetingen laten zien of voertuigen boven de Europese geluidsnorm (74 decibel) uitkomen en brengen daarmee de ernst van de overlast in beeld.
Met de juiste instrumenten kunnen waardevolle inzichten aan het licht komen over oorzaken en geluidsbronnen, die leiden tot duurzame oplossingen om een stad beter te laten klinken. Vaak zijn slechts enkele bestuurders verantwoordelijk voor hoge aantallen te hoge metingen. In geluidsonderzoek in Rotterdam uit 2020 bleek dat slechts 100 automobilisten verantwoordelijk waren voor het gros van de 12.000 incidenten (high emitters).
Video: Loud vehicle detection
Bronnen: