EINDHOVEN – Een echt veilige internetverbinding tussen de grote steden of een virtuele wandeling door het Eindhoven van tig jaar geleden. Zomaar twee voorbeelden van innovaties die bezoekers straks in het nieuwe Stadslab Eindhoven kunnen zien. Dat lab opent in 2022 op het NRE-terrein.
Diede Hoekstra 18-11-21, 11:00 Bron: Eindhovens Dagblad
Het Stadslab wordt de opvolger van het Living Lab Stratumseind. Een plek waar sinds 2013 wordt gewerkt aan technische snufjes die moeten bijdragen aan een veiligere stapstraat. Volgens de gemeente is het nu tijd voor de volgende stap. In het Stadslab ligt de focus dan ook niet langer exclusief op het Stratumseind en de veiligheid aldaar.
Meer op meer plekken
“In 2013 was het Living Lab Stratumseind heel vernieuwend, maar we zijn inmiddels acht jaar verder”, aldus wethouder Stijn Steenbakkers (Economie). ,,Er gebeurt zoveel meer op veel meer plekken. Het Stadslab moet een plek worden waar dit te zien is en waar bezoekers kunnen ervaren wat de mogelijkheden zijn. Denk aan een virtuele wandeling door de stad, waarbij je ziet welke data worden verzameld als je door een winkelstraat loopt. Of aan een gesloten internetverbinding tussen de grote steden, om bijvoorbeeld zorg op afstand veilig te maken.”
Het Stadslab wordt als het aan Steenbakkers ligt ook een plek waar de discussie over het nut van innovaties gaat worden gevoerd. “Juist een stad die stimuleert om te innoveren, moet ook de ethische kant belichten. Want wat doen bedrijven die data verzamelen eigenlijk met die informatie? En willen we dat eigenlijk wel? Op je telefoon klik je vaak snel op akkoord in een pop-up, maar waar zeg je dan eigenlijk ‘ja’ tegen?”
“Juist een stad die stimuleert om te innoveren, moet ook de ethische kant belichten”
– Stijn Steenbakkers, Wethouder in Eindhoven
Vechtpartijen voorspellen
Het Living Lab op het Stratumseind kreeg de afgelopen jaren veel aandacht in de media. Nationaal en zelfs internationaal. Bijvoorbeeld met een onderzoek waaruit bleek dat variatie in verlichting en het verspreiden van geuren de kans op vechtpartijen kan verkleinen. Of geluidssensoren die ruzies kunnen signaleren voordat ze escaleren in een vechtpartij.
Kanttekening bij dat succes is dat uit een recente evaluatie blijkt dat het Living Lab weliswaar een belangrijke rol heeft gehad voor het aanjagen van innovaties, maar dat het vaak ontbreekt aan kopers van die innovaties. Voor het Stadslab gaat de gemeente daarom de samenwerking aan met de stichting MAD, in Eindhoven ook organisator van de Maker Faire en diverse hackathons. Een club die volgens Steenbakkers in staat is om ook het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en inwoners te betrekken.
Verder uitwerken
”Begin volgend jaar zetten we de handtekening onder een samenwerking voor twee jaar. Daarna gaan we bekijken hoe het Stadslab vorm krijgt. Vaste openingstijden of losse evenementen. Dat moeten we allemaal nog uitwerken.”